top of page

Kronikk i Ny Tid: Nytter det egentlig Ä engasjere seg i fredspolitiske spÞrsmÄl?



av Anneli Setalo. FĂžrst publisert i Ny Tid 1. februar 2019.

Vi har det godt i Norge, vi lever i dyp fred, og det er noe hver og en av oss skal nyte med god samvittighet. I tillegg har vi mange goder. Vi har en raus velferdsstat, ytringsfrihet og menneskerettigheter som folk i mange andre land i verden dessverre kan se langt etter. SÄ hva er poenget med Ä bruke ressurser pÄ opplysningsarbeid for fred, eller det Ä engasjere seg i fredspolitiske spÞrsmÄl?

Svaret er sÄ banalt at du kanskje allerede har gjettet det: Status quo er ikke godt nok! Det er ikke godt nok for verden som helhet, og det holder heller ikke mÄl her hjemme. Fred er som ekteskapet, det krever hard jobbing, og skal det opprettholdes, mÄ det vies engasjement, kjÊrlighet og tid.

Fredslaget er Norges eldste fredsorganisasjon. Vi ble grunnlagt i 1855 av stortingsmannen Wollert Konow, og noen av vÄre fÞrste medlemmer var BjÞrnstjerne BjÞrnson, Arne Garborg og Halvdan Koht. Organisasjonen har altsÄ bestÄtt gjennom bÄde krig og fred. Vi har vÊrt ute en vinternatt fÞr, i en tid hvor vÄre stÞrste kampsaker som nedrustning, antimilitarisme, internasjonal rett, motmakt gjennom ikkevold, fredsundervisning og fredskultur ikke var like selvfÞlgelige som i dag.

Fred er som ekteskap, det krever hard jobbing, og skal det opprettholdes mÄ man vie engasjement, kjÊrlighet og tid.

Men betyr det at vi har mindre Ä kjempe for i dag enn vi hadde i gÄr? Betyr det at vi skal slutte Ä legge press pÄ makthavere om at de mÄ ivareta humanretten eller fremme viktigheten av Ä investere i opplysningsarbeid for fred? PÄ slike spÞrsmÄl vil du alltid hÞre et rungende «nei!» fra Norges Fredslag. Vi kommer alltid til Ä vÊre der, i gode tider sÄ vel som i dÄrlige. Fredspolitiske spÞrsmÄl er pÄ ingen mÄte utdatert. Bare se pÄ den eksponentielle teknologiske utviklingen. Det handler ikke lenger om evnen til Ä utvikle drapsroboter; den teknologien kommer helt sikkert, det handler om at vi skal ligge i forkant av utviklingen og sÞrge for at humanitÊrretten alltid, alltid, alltid blir ivaretatt.

Norge trenger en sterk fredsbevegelse, som velger Ä stille spÞrsmÄl selv i gode tider, som tidvis ofrer litt for mye for saken, og som nekter Ä godta status quo.

Dagens regjering har gitt oss klar beskjed: Den stÞtter ikke lenger opplysningsarbeid for fred. Det betyr at vi mÄ jobbe hardere enn noen gang og kreve mer av vÄre frivillige enn tidligere. SÄ da blir det store spÞrsmÄlet: Kan vi regne med deg?


bottom of page